весна
Здоров'я тіла та душі

Перші вітаміни весни

Весна – час змін, оновлення, розквіту та життя. Природа прокидається, оживає і це пробуджує в нас бажання вдихнути на повні груди життя і діяти… проте за зиму ми дещо втратили наш заряд, набрали зайвих кілограмів і колір обличчя не дуже…. Проте, це не проблема. З перших днів з’являються перші вітаміни весни, які ми можемо долучити до нашого раціону, ці продукти поповнять наш запас вітамінів, та в цілому позитивно вплинуть на наш організм.

Перші вітаміни весни - березовий сік

Які ж перші вітаміни весни? Перш за все це березовий сік. Цей дар природи суцільне джерело користі для нашого організму. Сік берези містить вітаміни (зокрема, вітамін С) та мінерали, такі як кальцій, магній, калій. Їх нестача в організмі викликає роздратованість, занепокоєння, слабкість та зниження імунітету. Вживання березового соку чудово позначиться на нашому зовнішньому вигляді, оскільки сік чистить лімфатичну систему, стимулює організм до інтенсивного виведення токсинів, та інших шкідливих речовин. Вживання соку позитивно впливає на колір обличчя, ваша шкіра набуде свіжого та здорового вигляду. А також цей дар природи має протизапальну дію, тому його радять пити тим хто страждає шкірними запальними процесами. Отож, березовий сік – це не лише смачно та корисно, а й профілактика деяких захворювань, що є не менш важливим.

Період збору березового соку дуже короткий, тому варто скористатись моментом і вживати його щодня на протязі сезону збору. Вітаміни та мікроелементи які ви отримаєте зі свіжого соку не те саме, що з консервованого, тож важливо не проґавити сезон збору, адже зберігається свіжий сік 1-2 дні. Проте, якщо сік у вас прокисне, не біда з нього роблять чудовий квас, який зберігає всі цілющі властивості та вітаміни свіжого березового соку. Тож березовим соком можна запастись і насолоджуватись ним якийсь період.

Перші вітаміни весни - черемша

Другий вітамінний продукт – це черемша. Вона, також відома як дикий часник, який використовують як в медицині так і в кулінарії. Вітамінний склад черемші залежить від місця її проростання, тому її склад буває різним. Найкориснішою вважається лісова черемша. Ця рослина не лише смачна, але й дуже багата на різноманітні вітаміни та мікроелементи. Скажімо вітаміну С в черемші міститься в десять разів більше ніж у звичайній цибулі, а цей вітамін, як відомо, є потужним антиоксидантом і відіграє важливу роль у підтримці імунітету, утворенню колагену та інших фізіологічних процесів. Крім того черемша багата на вітаміни А, Е, вітаміни групи B, такі як B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B3, B6 (піридоксин) та інші, які відіграють важливу роль у метаболізмі. Крім поживних властивостей, черемша володіє і лікувально-профілактичним ефектом. Справа в тому, що вона містить специфічні речовини які мають виражений антимікробний ефект, що допомагає боротися з бактеріями та грибками в організмі, а це підвищує імунітет та захищає організм від інфекцій. Тим хто страждає на серцево-судинні недуги, лікарі також радять вживати черемшу за її властивість покращувати кровообіг та розширювати судини. Тож,  беручи до уваги всю користь яку несе в собі цей смачний лісовий продукт, робимо висновок, що це не просто джерело вітамінів та мікроелементів, а справжні еко-ліки для нашого організму.

вітамінний продукт весни - топінамбур

Ще одним цінним сезонним продуктом весни є топінамбур. Найбільш корисно його вживати навесні, оскільки за зиму він мобілізує, перебуваючи в землі, максимум поживних речовин для росту. Топінамбур багатий на вітаміни та мінерали, а також у ньому міститься інулін, що є пробіотиком, який підтримує здоров’я шлунково-кишкового тракту, сприяє росту корисних бактерій у кишечнику та контролює рівень глюкози в крові. Завдяки вітаміну С та іншим речовинам – топінамбур має чудові антиоксидантні властивості, для захисту клітини від шкідливого впливу вільних радикалів.

Здорове та збалансоване харчування це завжди буде основою для збереження молодості, здоров’я та краси. Наш раціон повинен змінюватись в залежності від сезону, адже кожен сезон має свої особливості і продукти якими можна поласувати. Нестача вітамінів притаманна у сезон весни, але за умови включення в раціон таких продуктів як черемша, топінамбур і березовий сік – ви поповните запас вітамінів та мікроелементів. І головне, не забувати пити воду. Вода має бути чиста і якісна, щодня і в достатній кількості, тоді ваш заряд буде на максимумі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *