Вітаміни навесні
Здорове харчування

Перші вітаміни весни: корисні продукти для здоров’я

Весною необхідно особливо уважно ставитися до свого харчування, оскільки організм за зиму витратив ресурси, тому високий ризик весняного авітамінозу. Напруга сьогодення та непроста ситуація в країні змушує нервувати практично кожного. А це, без сумніву, впливає і на наш раціон. Все частіше хочеться солоденького, випічки чи інших малокорисних смаколиків.

Чому навесні потрібні вітаміни?

Коли на порозі весна, таке харчування у поєднанні з нестачею вітамінів може привести до зайвої ваги, погіршення стану шкіри, ламкості та випадінні волосся та швидкої втомлюваності. Весна — час змін, оновлення, розквіту та життя.  Природа прокидається, оживає, і це пробуджує в нас бажання вдихнути на повні груди життя і діяти. Проте за зиму ми дещо втратили наш заряд, набрали зайвих кілограмів, і колір обличчя не дуже. Та це не проблема. З перших днів з’являються весняні продукти, які ми можемо долучити до нашого раціону. Вони вбережуть нас від авітамінозу та в цілому позитивно вплинуть на наш організм.

Весняні продукти для здоров’я

Чи можливо поповнити вітаміни в організмі після зими, коли ще не має ягід, свіжих місцевих овочів та фруктів. Без сумнівну так. Навесні заявляються перші вітамінні продукти, які мало хто помічає і зазвичай не надає їм належної уваги. А дарма, адже вони доступні, корисні і дуже смачні. Ми підібрали для вас супер весняні продукти, які не лише збагатять ваш раціон, а й покращать імунітет та здоров’я.

Продукти для весняного раціону:

Березовий сік

Цей дар природи — суцільне джерело користі для нашого організму. Сік берези містить вітаміни (зокрема, вітамін С) та мінерали, такі як кальцій, магній, калій. Їх нестача в організмі викликає роздратованість, занепокоєння, слабкість та зниження імунітету.

Березовий сік

Вживання березового соку чудово позначиться на нашому зовнішньому вигляді, оскільки сік чистить лімфатичну систему, стимулює організм до інтенсивного виведення токсинів та інших шкідливих речовин. Вживання соку позитивно впливає на колір обличчя, ваша шкіра набуде свіжого та здорового вигляду. А також цей дар природи має протизапальну дію, тому його радять пити тим, хто страждає шкірними запальними процесами. Отож, березовий сік — це не лише смачно та корисно, а й додаткова профілактика деяких захворювань, що є не менш важливим.

Період збору березового соку дуже короткий, тому варто скористатись моментом і вживати його щодня упродовж сезону збору. Вітаміни та мікроелементи, які ви отримаєте від споживання свіжого соку, стовідсотково вбережуть вас від авітамінозу. Це стосується лише свіжого соку, а не консервованого, тож важливо не проґавити сезон збору, адже зберігається свіжий сік 1-2 дні. Проте, якщо сік у вас прокисне, не біда з нього роблять чудовий квас, який зберігає всі цілющі властивості та вітаміни свіжого березового соку. Тож березовим соком можна запастись і насолоджуватись ним якийсь період.

Черемша (або дикий часник)

Перші вітаміни весни - черемша

Вона, також відома як дикий часник, який використовують як в медицині, так і в кулінарії. Вітамінний склад черемші залежить від місця її проростання, тому її склад буває різним. Найкориснішою вважається лісова черемша. Ця рослина не лише смачна, але й дуже багата на різноманітні вітаміни та мікроелементи. Скажімо, вітаміну С в черемші міститься в десять разів більше, ніж у звичайній цибулі, а цей вітамін, як відомо, є потужним антиоксидантом і відіграє важливу роль у підтримці імунітету, утворенні колагену та інших фізіологічних процесах.

Крім того, черемша багата на вітаміни А, Е, вітаміни групи B, такі як B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B3, B6 (піридоксин) та інші, які відіграють важливу роль у метаболізмі. Крім поживних властивостей, черемша володіє і лікувально-профілактичним ефектом. Річ у тому, що вона містить специфічні речовини, які мають виражений антимікробний ефект, що допомагає боротися з бактеріями та грибками в організмі, а це підвищує імунітет та захищає організм від інфекцій.

Тим, хто страждає на серцево-судинні недуги, лікарі також радять вживати черемшу за її властивість покращувати кровообіг та розширювати судини. Тож,  беручи до уваги всю користь, яку несе в собі цей смачний лісовий продукт, робимо висновок, що це не просто джерело вітамінів та мікроелементів, а справжні еко-ліки для нашого організму.

Топінамбур

Вітамінний продукт весни — топінамбур

Найбільш корисно його вживати навесні, оскільки за зиму він мобілізує, перебуваючи в землі, максимум поживних речовин для росту. Топінамбур багатий на вітаміни та мінерали, а також у ньому міститься інулін, що є пробіотиком, який підтримує здоров’я шлунково-кишкового тракту, сприяє росту корисних бактерій у кишківнику та контролює рівень глюкози в крові. Завдяки вітаміну С та іншим речовинам топінамбур має чудові антиоксидантні властивості для захисту клітин від шкідливого впливу вільних радикалів.

Весняна зелень: кропива, кульбаба, снить

Кульбаба листя

Перша весняна зелень – це натуральний детокс організму. Вживайте щодня салати, смузі або коктейлі з додаванням листя молодої кропиви, кульбаби та сниті. Ці рослини чудово очищують кров, покращують травлення, насичують організм вітамінами та мікроелементами. Листя кульбаби краще збирати навесні до появи квіткових стрілок. Кульбаба багата клітковиною, антиоксидантами, вітамінами та мінералами. Вона є ефективним сечогінним засобом, а це означає, що вона сприяє схудненню за рахунок позбавлення зайвої рідини. Зелень кульбаб стане додатковим захистом від депресії, втоми, проблем з імунною системою.

Кропива листя

Листя кропиви є сильним сечогінним засобом. Тому її часто використовують як весняний детокс, щоб позбавити організм від токсинів після зими, накопичених на протязі зими від споживання жирної їжі. Щоб кропива не обпікала, її спочатку обдають окропом, а потім промивають прохолодною водою. Кропиву, попередньо відваривши в підсоленій воді, додають в омлет, пасту та пироги, з неї варять різні супи і навіть крем-суп. Цю корисну зелень можна просто залити окропом, настояти, процідити та пити замість чаю. Вона допоможе очистити печінку та позбавити організм від зайвої рідини.

Снить листя

Снить – має приємний смак з легким ароматом, схожим на запах моркви. Снить багата вітаміном С, органічними кислотами, солями заліза, магнію, калію та міді. Ніжні, неогрубілі листя молодої сниті необхідно добре вимити, порубати і можна додавати в салати, гарніри до м’яса та риби, а також у супи. Як детокс зазвичай використовують настій сниті. Він покращує обмін речовин та нормалізує роботу печінки, позбавляючи її від токсинів.

Здорове та збалансоване харчування завжди буде основою для збереження молодості, здоров’я та краси. Наш раціон повинен змінюватись залежно від сезону, адже кожен сезон має свої особливості та продукти, якими можна поласувати. Отож, вітамінізуйтесь, наповнюйтесь енергією та весняним настроєм за допомогою цих смачних та корисних продуктів! І головне, не забувайте пити воду. Вода має бути чиста і якісна, щодня і в достатній кількості, тоді ваш заряд буде на максимумі.

One Comment

  • Олег

    Цікаво де цей свіжий березовий сік взяти? В моєму містечку, де я проживаю, не продають.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *