Натуральна кориця — ароматна східна спеція, яка наповнює страви та напої особливим пряним запахом і смаком. Її унікальні цілющі властивості які використовуються в народній медицині та косметології вже багато століть. Завдяки багатому складу кориця зміцнює імунітет, покращує роботу серцево-судинної системи, прискорює обмін речовин, а також допомагає зберегти молодість шкіри. Це все притаманне виключно натуральній кориці, яку часто плутають зі схожою спецією – касією. У цій статті ми розглянемо відмінності цих спецій і чому варто вибирати натуральну корицю, а не продукт з мас-маркету під назвою «кориця».
Походження справжньої кориці
Кориця належить до сімейства лаврових, роду коричних (Cinnamomum), різновид якого налічує близько 300 видів. Це вічнозелені рослини у вигляді дерева або чагарнику, які виростають у тропіках та субтропіках Азії, Австралії, Америки та на островах Полінезії. Практично у всіх рослин роду коричників ароматна кора, листя та плоди. Сировиною для натуральної камфори є відомий камфорний лавр, а це також коричник Cinnamomum camphora.

Кориця – це спеція, що отримується з внутрішнього шару кори трирічних пагонів коричника цейлонського Cinnamomum zeylanicum. Його батьківщина – острів Шрі-Ланка. Цейлонська кориця вважається найякіснішою, її навіть називають «справжня кориця». Сьогодні її також культивують у Південній Індії, Мадагаскарі, Бразилії чи країнах Карибського басейну.
Заготовляють пряність вручну: спочатку зрізають відповідні пагони (не старше 3-х річного віку), знімають верхній шар кори, який не використовується, потім знімають луб (внутрішню частину кори) і вже його висушують на сонці, а потім скручують у трубочки, і виходить справжня ароматна натуральна кориця. За своїми смаковими якостями вона давно зайняла гідне місце в кулінарії, а її унікальний склад знайшов своє застосування в східній медицині.
Все вищесказане стосується виключно кориці, і в жодному разі не того пакетика, що зазвичай продають у супермаркеті під назвою «кориця». Здивовані? Думаю, у вас виникло питання – «Чому?».
Та тому, що це не кориця, а касія!
Замінник кориці – касія
Через нашу непоінформованість і дорожнечу справжньої кориці нам пропонують подібний продукт. Навіщо продавати те, що коштує значно дорожче, якщо є чудовий замінник – касія.

Касію (Cinnamomum aromaticum) або як її ще називають «фальшива кориця», виготовляють з кори спорідненого дерева кориці, який в основному культивують у Китаї, Індонезії або В’єтнамі. Для її виготовлення використовують усю кору з верхнім шаром 7-10 літніх пагонів, від чого касія при висиханні стає дуже жорсткою. Виходить дешева спеція з ароматом, дуже схожим на корицю, але набагато гіршими смаковими якостями. І саме цим продуктом завалені прилавки відділу спецій наших магазинів. Тобто ми купуємо не корицю! Все б нічого: смак схожий, аромат теж нічого, навіщо переплачувати? Так, можливо, якби не склад касії, який далеко не такий корисний, як кориця, а у великих дозах небезпечний. Річ у тім, що в касії є речовина під назвою кумарин. Звичайно, кумарин є невід’ємною частиною як справжньої кориці, так і касії. Ось тільки в цейлонській кориці концентрація цієї сполуки становить 0,02 г/кг, а в касії – від 2.15-6.97 г/кг!
Кумарин – токсична речовина, яка дуже погано позначається на печінці. Якщо перевищити добову допустиму норму, а це 0,1 мг/кг маси тіла, це негативно позначиться на здоров’ї. Для людини вагою 70 кг досить приблизно 1/5 чайної ложки несправжньої кориці, щоб наблизитися до максимальної межі допустимої норми кількості кумарину на добу. А хто хоче шкодити своєму здоров’ю? Робіть висновки.
Як ідентифікувати справжню корицю
Визначити справжню корицю дуже просто, із цим впорається кожен. Головне і безпомилкове визначення – це вид кориці: справжня кориця багатошарова, наче багато тоненьких папірусів, згорнуті в трубочку, шари м’які, а касія – це одна тверда кора з одним шаром завитка. Якщо ж кориця помелена, тоді зверніть увагу на маркування:
- Cinnamomum Zeylanicum
- Справжня кориця
- Цейлонська кориця
Якщо ви бодай раз спробуєте та побачите трубочку справжньої кориці, то без написів уже не помилитеся. Колір та аромат теж відрізняються. Зверніть увагу, якщо ви купуєте корицю вже перемелену, касія темніша і має важкий пряний смак, а ось кориця, навпаки, світла з солодкуватим, насиченим і тонким смаком. На жаль, у нас у магазинах, у чому ви самі можете переконатися, в основному продається касія. І ще не менш важливий момент – це ціна. Кориця завжди буде значно дорожчою за касію.
Користь кориці для здоров’я

Якщо у вашому раціоні часто є кориця, тоді краще купувати справжню корицю, нехай ця чудова спеція буде не тільки смачною, а й корисною. Мало кому відомо, що ця ароматна спеція має безліч корисних властивостей. Не секрет, що східна медицина давно використовує корицю як ліки. Якщо інтерпретувати вплив кориці з аюрведичної точки зору, то, по-перше, вона гармонізує психоемоційний стан, збуджує апетит і покращує травлення. По-друге, кориця впливає на плазму, кров, м’язи, кістковий мозок і нервову тканину. По-третє, кориця має стимулюючу, потогінну, вітрогінну, покращує обмін речовин, відхаркувальну, сечогінну та знеболювальну дію. Але й сучасна медицина не залишилася осторонь:
Дослідження привели до приголомшливих висновків. Ложка кориці містить: до 16% добової дози марганцю, 5% клітковини, 3% заліза та 3% кальцію.
Кориця – це чудовий захисник проти нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера. Приймання ½ чайної ложки на день натщесерце може допомогти знизити рівень глюкози людям, які мають цукровий діабет 2 типу або переддіабетний стан. Також вживання цієї спеції нормалізує кров’яний тиск і впливає на окиснювальні та запальні процеси в організмі, а це важливий момент для збереження нашої молодості!
На завершення можна додати, що культура харчування — це, своєю чергою, і рівень проінформованості про продукти та їхню якість. Адже приділяючи належну увагу продуктам нашого столу, ми тим самим зберігаємо своє здоров’я та молодість.
