Сухофрукти
Здорове харчування

Користь сухофруктів у раціоні здорового харчування

Сухофрукти — це не лише смачні смаколики, але й корисні продукти, які повинні бути частиною здорового харчування. Вони зберігають усі корисні властивості свіжих фруктів, але в більш компактній і довговічній формі. Сухофрукти не тільки додають смаку стравам та  урізноманітнюють раціон, а й допомагають підтримувати здоров’я. Вони можуть бути чудовою альтернативою шкідливим перекусам, солодощам, і допомогти вам зробити свій раціон більш збалансованим.

1. Сухофрукти — природне джерело енергії

Однією з основних переваг сухофруктів є їх здатність швидко поповнювати енергетичні запаси організму. Вони багаті на природні цукри — глюкозу та фруктозу, що робить їх ідеальними для тих, хто прагне підтримувати енергію на високому рівні впродовж дня. Така енергія ідеально підходить для активних людей, спортсменів або просто для тих, хто хоче зробити своє здорове харчування більш збалансованим.

2. Вітаміни та мінерали у сухофруктах

Сухофрукти є справжнім джерелом корисних продуктів для організму. Вони багаті на вітаміни (особливо A, C, K) та мінерали, що сприяють нормалізації роботи різних органів і систем. Давайте розглянемо деякі з найбільш корисних сухофруктів:

  • Курага (сушений абрикос) містить вітаміни A, C, РР та вітаміни групи B. Вона багата на калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь, марганець та кобальт. Курага підтримує здоров’я серця, судин та щитовидної залози, зміцнює імунітет, регулює кров’яний тиск і підвищує рівень гемоглобіну. Однак важливо пам’ятати, що вона має проносний ефект, тому рекомендується не вживати понад 100 г на добу.
  • Ананас є чудовим джерелом вітамінів A, C, K, E, а також калію, кальцію та магнію Сушений ананас покращує травлення, нормалізує водно-лужний баланс, нормалізує артеріальний тиск, зміцнює імунітет, відновлює сили, нормалізує стан нервової системи. Завдяки високому вмісту калію чудово усуває набряки. До того ж ананас сприяє виробленню серотоніну – «гормону щастя». Оскільки в ананасі є речовина, яка активізує роботу ферментів, що відповідають за розщеплення жирів, споживання ананасів сприяє схудненню.
  • Банани (сушені) багаті на А, К, С, Е, РР, вітаміни групи В (В1, В2, В5, В4 (холін), В6, В9, В12) та мінерали: йод, калій, кальцій, магній, марганець, натрій, селен, залізо, фосфор, фтор, цинк. Вони сприяють нормалізації роботи серця та м’язів, покращують травлення і надають організму енергію. Також вони містять білок триптофан, який перетворюється на серотонін, що покращує настрій. Оскільки сушені банани мають високу калорійність і рівень цукру, ними не варто зловживати людям з цукровим діабетом або тим, хто прагне схуднути.
  • Родзинки (сушений виноград). Вітамінний склад винограду: РР, вітаміни групи В (В1, В2). Мінеральний склад винограду: калій, магній кальцій, натрій, залізо, фосфор. Родзинки – це дивовижний сухофрукт корисний усім без винятку. Він містить максимальну кількість калію, багато фосфору. Родзинки – це чудові ліки для відновлення нервової системи. Тому їх рекомендують під час напруженої інтелектуальної роботи під час іспитів. Родзинки показані при захворюванні кишечника, серця, нирок, допомагають при анемії. Відвар із родзинок – засіб від бронхіту та пневмонії, також корисний гіпертонікам. Варто пам’ятати, що рівень цукру в родзинках у кілька разів перевищує рівень цукру у свіжому винограді. Це варто враховувати людям, яких турбують зайві калорії, та діабетикам.
  • Вишня (сушена) багата на вітаміни: А, С, РР, вітаміни групи В (В1, В2, В9). Мінеральний склад винограду: йод, калій, кальцій, кобальт, магній, марганець, мідь, натрій, залізо, фосфор, фтор, цинк. Сушена (в’ялина) вишня підвищує концентрацію уваги і особливо допомагає тим, хто вирішив кинути палити: речовини, що містяться в ній, послаблюють нікотинову залежність. Крім того, вишня очищає організм від токсинів та азотистих сполук. В’ялену вишню рекомендують включати до раціону при захворюваннях серця, судин, шлунка, кишечника, а також бронхолегеневих захворювань, артритів, подагри, тромбофлебітів, атеросклерозу. Вишня стане прекрасним засобом для лікування простудних захворювань як жарознижуючий і відхаркувальний засіб. Не варто вживати вишню при підвищеній кислотності шлунку. І враховувати значний вміст у ній цукру.
  • Груші (сушені) містять такі вітаміни: А, В1, В2, С, Е, Н, К, РР, бета-каротин вітаміни групи В (В1, В2, В5, В6, В9). Мінеральний склад груші: магній, залізо, кальцій, цинк, мідь, калій, йод, молібден, кремній та ін. У сушених грушах містяться унікальні ефірні олії, біологічно активні речовини, які здатні підвищувати імунітет, протистояти інфекційним захворюванням, чинити протизапальну дію. Груша має дезінфікуючий, жарознижувальний ефект, а також відмінний засіб від розладу шлунка. Тим у кого проблеми з підшлунковою залозою сміливо включайте сушені груші у свій раціон. Досить високий вміст калію та заліза в груші робить її дуже корисним продуктом для серцево-судинної системи та особливо для тих, у кого залізодефіцит. Крім всього перерахованого варто відзначити, що сушена груша відмінний санітар для організму, адже вона чудово виводить з організму токсини та шлаки.
  • Диня (сушена) багата на вітаміни такі як: А, С, Е, РР, бета-каротин вітаміни групи В (В1, В2, В5, В6, В9), а також мінерали: йод, калій, кальцій, кобальт, магній, марганець, мідь, натрій, залізо, сірка, фосфор, фтор, хлор, цинк. Сушена диня має хорошу тонізуючу дію, а також сечогінну, жовчогінну, протизапальну та загальнозміцнюючу. У народній медицині її призначають виснаженим хворим при анемії та атеросклерозі. Всі ці властивості притаманні дині завдяки багатому мінеральному та вітамінному складу, фолієвій кислоті та амінокислотам. Але не варто забувати, що диня як у свіжому так і в сушеному вигляді – це самостійний продукт, проте їсти на голодний шлунок її теж не рекомендують. Найкраще вживання дині – це час між основними прийомами їжі.
  • Інжир (сушений) багатий на А, С, РР, вітаміни групи В (В1, В2, В9). Мінеральний склад інжиру: йод, калій, кальцій, кобальт, магній, марганець, мідь, натрій, залізо, фосфор, фтор, цинк. Сушений інжир містить майже такий самий склад, як і свіжий, що робить його особливо корисним серед сухофруктів. Лікувальні властивості інжиру обумовлені високим вмістом у ньому калію кальцію та магнію, та харчових волокон. У зв’язку з цим інжир, як і курагу, рекомендують у першу чергу при серцево-судинних захворюваннях і гіпертонії, а також цей смачний сухофрукт нормалізує роботу щитовидної залози і попереджає розвиток ракових клітин. Що стосується протипоказань щодо вживання інжиру їх небагато, але вони є. Через вміст щавлевої кислоти вживання інжиру не бажано людям з подагрою та схильністю до каменеутворення, а так само його не рекомендують при надмірній вазі, панкреатиті чи запальних захворюваннях кишечника.
  • Фініки (в’ялені) багаті на: А, С, D, K, РР, вітаміни групи В (В1, В2, В5, В6, В9) та мінерали: йод, калій, кальцій, кобальт, магній, марганець, мідь, натрій, залізо, фосфор, фтор, цинк. Фініки – це дуже калорійний продукт. Якщо хочете додати у вазі сміливо їжте фініки. Харчова цінність та користь фініків обумовлена наявністю клітковини, а це відмінний засіб для покращення роботи травної системи та усунення запорів. Завдяки максимальній кількості поліфенолів, якими володіють фініки в порівнянні з іншими сухофруктами – це один із найкращих сухофруктів для  захисту від раку та захворювань серцево-судинної системи. За його здатність підвищувати потенцію та роботу сечостатевої сфери жінки цей солодкий фрукт ще славиться як афродозіак.
  • Чорнослив (сушена слива) багатий на провітамін А, С, РР, вітаміни групи В (В1, В2,), та мінерали: калій, кальцій, магній, натрій, залізо, фосфор. Чорнослив зберігає практично весь корисний склад свіжої сливи, і це робить цей сухофрукт дуже корисним, особливо під час відсутності свіжих фруктів та ягід. Одним з яскраво виражених властивостей чорносливу – це сприятливий вплив на роботу шлунково-кишкового тракту. Він чудово нормалізує травлення та позбавить від запорів. Ще чорнослив знижує тиск, регулює обмін речовин, покращує стан шкіри, допомагає при атеросклерозі, підвищує потенцію та покращує пам’ять. Наявність високого вмісту вітаміну «А» сприяє покращенню зору, а наявність калію допомагає підтримувати кислотно-лужний баланс організму, нормалізувати жовчовиділення та виведення сечової кислоти з організму. Ще не маловажний факт про чорнослив – це присутність у ньому, як і фініках – поліфенолу, який рекомендований при лікуванні онкозахворювань.
  • Яблука (сушені) багаті на вітаміни : С, Е, К, РР, бета каротин, а також вітаміни групи В (В1, В2, В3, В5, В6,).Мінеральний склад яблук: йод, калій, кальцій, магній, марганець, мідь, натрій, залізо, селен, фосфор, цинк. Дуже добре їсти сушені яблука для покращення травлення, нормалізації роботи нервової системи. Ще цей сухофрукт зміцнює пам’ять і запобігає деменції, попереджає розвиток недокрів’я і допомагає знизити кров’яний тиск. Наявність йоду в сушених яблуках допоможе при захворюванні на щитовидку, і людям з великими розумовими навантаженнями. Залежно від сорту яблук, цукор у них може коливатися, це варто враховувати людям із цукровим діабетом, і вживати їх з обережністю. Інших протипоказань чи шкоди цей смачний сухофрукт не має, що робить його найбільш універсальним та доступним серед інших сухофруктів.

 3. Покращення травлення завдяки клітковині

Корисні продукти для здорового харчування завжди мають високу кількість клітковини. Сухофрукти, зокрема чорнослив, курага та інші, допомагають покращити травлення, нормалізувати роботу кишечника і навіть боротися з запорами. Включення сухофруктів у раціон підтримує функціонування травної системи та забезпечує тривале відчуття ситості.

4. Антиоксиданти для зміцнення здоров’я

Антиоксиданти, що містяться в сухофруктах, допомагають боротися з окислювальними процесами в організмі. Чорнослив і родзинки, зокрема, багаті антиоксидантами, що допомагають нейтралізувати шкідливі вільні радикали, що може знизити ризик розвитку багатьох захворювань і навіть уповільнити процеси старіння.

5. Сухофрукти для серця і судин

Завдяки високому вмісту калію, магнію та інших мінералів, сухофрукти сприяють зміцненню серця та судин. Вони можуть допомогти знизити рівень холестерину в крові, що важливо для профілактики серцево-судинних захворювань. Такий ефект особливо важливий у раціоні здорового харчування для людей середнього та старшого віку.

6. Універсальність у використанні сухофруктів

Сухофрукти можна додавати в різноманітні страви: від сніданків до десертів. Вони чудово поєднуються з йогуртами, кашами.

Читай також: «Натуральні суперфуди для краси та здоров’я: як їжа впливає на вашу шкіру та волосся».

Пропонуємо вам рецепт суміші для імунітету, відомої як паста Амосова. Вона чудово доповнить раціон харчування та неаби як зміцнить імкнітет. Якщо у вас немає жодних застережень, щодо вживання сухофруктів приготуйте таку суміш для імунітету:

  • 250 гр. ізюму (темного)
  • 250 гр. Кураги
  • 250 гр. чорносливу (без кісточок)
  • 250 гр. Інжиру
  • 250 гр. волоського горіху 
  • 2-3 лимони (разом зі шкіркою,  насіння видалити)
  • 100-150 мл. – меду (за бажанням).

Сухофрукти добре помийте в гарячій воді щоб видалити пил та все зайве і залиште на  кілька годин або можна на добу щоб висохнути. Перед приготуванням лимон добре помийте, поріжте на часточки та видаліть кісточки. Коли все підготуєте пропустіть через мясорубку сухофрукти, горіхи та лимон 2-3 рази, щоб утворилась паста однорідної консистенції. До пасти з сухофруктів за бажанням можна додати трохи меду. Вживати цю суміш по 1 столовій ложці двічі на день. Можна з цієї суміші зробити цукерки обвалявши кожну в какао або в кокосовій стружці. Ця паста з сухофруктів особливо корисна ослабленим людям, та будь кому в період міжсезоння.

Сухофрукти – це не панацея, але ці суперфуди заслуговують бути у вашому раціоні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *